Λάβετε μέρος στην έρευνα για την ψηφιακή ευζωία, μιλώντας με το CiLabot
Έχετε προσκληθεί να συμμετάσχετε στη δεύτερη φάση της έρευνας “Ψηφιακό ευ ζην στη μεταουμανιστική εποχή: μια κριτική προσέγγιση” που διεξάγεται από την ομάδα του εργαστηρίου Πολιτισμικών Πληροφοριακών Συστημάτων. Σε περίπτωση που αποφασίσετε να λάβετε μέρος, θα συνομιλήσετε με τον ψηφιακό βοηθό του εργαστηρίου, το CiLabot, που θα σας θέσει μερικές ερωτήσεις για να διερευνήσει τις προσωπικές σας αντιλήψεις σχετικά με τη σχέση σας με την τεχνολογία και την επίδραση της στην ποιότητα ζωής σας.
Η έρευνα αυτή χρηματοδοτείται από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας στο πλαίσιο της Δράσης «Ενίσχυση Βασικής και Εφαρμοσμένης Έρευνας» και έχει λάβει έγκριση από την Επιτροπή Ηθικής και Δεοντολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με αρ. 23/28.02.2024.
Παρακαλούμε να διαβάσετε προσεκτικά τις παρακάτω πληροφορίες πριν αποδεχτείτε την συμμετοχή σας στην έρευνα.
1. Ποιος είναι ο σκοπός της έρευνας;
Στόχος της έρευνας είναι να διερευνήσουμε πώς η ψηφιακή τεχνολογία επηρεάζει την ζωή σας (καθημερινότητά σας, την εργασία, την ψυχαγωγία, την υγεία και τις σχέσεις σας), ώστε να ορίσουμε την ψηφιακή ευζωία. Τα αποτελέσματα θα αξιοποιηθούν για τον σχεδιασμό και την αξιολόγηση ψηφιακών εφαρμογών, όπως παιχνίδια, εκπαιδευτικά εργαλεία και εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας.
2. Ποιος/α συμμετέχει σε αυτή την έρευνα;
Αυτή η φάση της έρευνας απευθύνεται στο ευρύ κοινό.
3. Με ποιο τρόπο θα συμμετέχω στην έρευνα; Τι θα μου ζητηθεί να κάνω;
Θα κληθείτε να απαντήσετε σε ένα διαδικτυακό ερωτηματολόγιο, διαδρώντας με ένα διαλογικό ρομπότ (survey chatbot) μέσω συζήτησης με μορφή συνέντευξης. Το ερωτηματολόγιο θα είναι ανώνυμο, και θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την συλλογή ορισμένων δημογραφικών στοιχείων, όπως ηλικία, φύλο, εκπαίδευση, επαγγελματική κατάσταση, και τόπο καταγωγής. Η διάρκεια του διαλόγου δεν αναμένεται να διαρκέσει περισσότερο από 20 λεπτά.
4. Υποχρεούμαι να συμμετάσχω;
Η συμμετοχή σας στην έρευνα είναι απολύτως εθελοντική. Μπορείτε να αρνηθείτε να συμμετάσχετε χωρίς καμία αιτιολογία ή δικαιολογία. Ακόμη και αφού δεχτείτε να συμμετάσχετε μπορείτε να αλλάξετε γνώμη ανά πάσα στιγμή και να αποχωρήσετε από την έρευνα χωρίς καμία αιτιολογία ή δικαιολογία και χωρίς καμία συνέπεια για σας. Σε αυτή την περίπτωση μπορείτε να ζητήσετε να μην χρησιμοποιηθούν τα δεδομένα και οι πληροφορίες που έχουμε συλλέξει για εσάς.
5. Πώς διαφυλάσσεται το απόρρητο των προσωπικών πληροφοριών;
Η έρευνα όπως προαναφέρθηκε είναι ανώνυμη, προαιρετικά μόνο μπορείτε να δώσετε το μικρό σας όνομα για την καλύτερη αλληλεπίδραση σας με το λογισμικό συζήτησης. Τα δεδομένα που θα συλλεχθούν θα καταγραφούν σε ανωνυμοποιημένα ψηφιακά αρχεία, στα οποία δεν έχουν πρόσβαση τρίτοι, πέραν της ερευνητικής ομάδος.
6. Με ποιον μπορώ να επικοινωνήσω για περισσότερες πληροφορίες για την έρευνα;
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έρευνα μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Επιστημονική Υπεύθυνη του έργου κ. Σαμπανίκου Ευαγγελία (email:esampa@aegean.gr, τηλ. 2251036618) ή εναλλακτικά με την κ. Καβακλή Ευαγγελία (email:kavakli@aegean.gr, τηλ. 2251036612).
7. Πού μπορώ να υποβάλλω παράπονα ή καταγγελίες;
Για οποιαδήποτε παράπονα ή καταγγελίες σχετικά με τη διεξαγωγή της έρευνας μπορείτε να προσφύγετε στην Επιτροπή Ηθικής και Δεοντολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου ethics@aegean.gr. Για οποιαδήποτε καταγγελία σχετικά με τη διαχείριση των προσωπικών σας δεδομένων μπορείτε να απευθύνεστε στην/ον Υπεύθυνη/ο Επεξεργασίας Προσωπικών Δεδομένων του Πανεπιστημίου Αιγαίου (dpo@aegean.gr) και σε κάθε περίπτωση στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (complaints@dpa.gr).
Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU (Φορέας Υλοποίησης: ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.) ΕΛΙΔΕΚ).