Το CiLab στο Πανεπιστήμιο της Ματσεράτα στην Ιταλία: Καινοτομία για την Έξυπνη Πολιτιστική Κληρονομιά

13 Νοέ, 2024 | Εκδηλώσεις

Στις 12-13 Νοεμβρίου 2024, το Cultural Informatics Lab (CiLab) του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με επικεφαλής την Καθηγήτρια Ευαγγελία Καβακλή,  συνδιοργάνωσε το ERUA Traveling Seminar με θέμα Cyber Physical Social Systems (CPSSs) για τη Διατήρηση και Προώθηση της Έξυπνης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Το σεμινάριο διεξήχθει στο Department of Education, Cultural Heritage, and Tourism (Scienze della Formazione, dei Beni Culturali e del Turismo) του University of Macerata στην Ιταλία και κορυφώθηκε με ένα ζωντανό Ideathon, γεμάτο δημιουργικότητα και ιδέες.

Η καθηγήτρια Ευαγγελία Καβακλή, μαζί με την επίκουρη καθηγήτρια Αγγελική Κίτσιου, ανέλαβαν το θεωρητικό μέρος του σεμιναρίου, προσφέροντας στους συμμετέχοντες πολύτιμες γνώσεις για την ενσωμάτωση των CPSS σε έργα πολιτιστικής κληρονομιάς. Μέσα από τις παρουσιάσεις τους, ανέδειξαν τη σημασία της ισορροπίας μεταξύ τεχνολογίας και κοινωνικών αναγκών, προετοιμάζοντας το έδαφος για τη δημιουργικό εργαστήριο που ακολούθησε και το οποίο εμψύχωσε η Καθ. Καβακλή με την κ. Παρασκευή Ζαγγογιάννη, υποψήφια διδακτόρισσα και μέλος του CILab.

Το σεμινάριο παρακολούθησαν φοιτητές και φοιτήτριες προπτυχιακού και μεταπτυχιακού επιπέδου, καθώς και υποψήφιοι διδάκτορες και υποψήφιες διδακτόρισσες, του Πανεπιστήμιου Αιγαίου που ταξίδεψαν στην Ιταλία για τον σκοπό αυτό, και από το Πανεπιστήμιο της Macerata. Τα άτομα που συμμετείχαν δούλεψαν σε διεθνικές και διεπιστημονικές ομάδες, συνεργάστηκαν και ανέπτυξαν πρωτοποριακές ιδέες για τη χρήση των CPSS στη διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς

Η διοργάνωση, στο πλαίσιο της συμμαχίας European Reform University Alliance (ERUA) δεν ήταν απλώς ένα σεμινάριο. Ήταν μια ευκαιρία σύνδεσης, ανταλλαγής εμπειριών και κοινής δημιουργίας. Για το CiLab, αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα για την ανάδειξη της δέσμευσής του στην καινοτομία.

Φύγαμε από τη Macerata με έμπνευση—από τις ιδέες που μοιραστήκαμε, τις σχέσεις που δημιουργήσαμε, και τις δυνατότητες για μελλοντικές συνεργασίες.

  •  Η καθ. Ευαγγελία Καβακλή παρουσιάζει καινοτόμες προσεγγίσεις για την ενσωμάτωση των CPSS σε έργα πολιτιστικής κληρονομιάς.

Σχετικές Αναρτήσεις

Co-organisation of the 17th IFIP WG 8.1 Working Conference on the Practice of Enterprise Modeling (PoEM 2024)

Συνδιοργάνωση της 17ης Διάσκεψης Εργασίας IFIP WG 8.1 σχετικά με την πρακτική της μοντελοποίησης επιχειρήσεων (PoEM 2024)

Η καθηγήτρια Ευαγγελία Καβακλή θα υπηρετήσει ως συμπρόεδρος για το 17ο Συνέδριο Εργασίας IFIP WG 8.1 για την πρακτική του μοντέλου επιχειρήσεων (PoEM 2024).